Waar kies jij voor? Over keuzes maken die goed zijn voor jou.
Guy Andreoli, aanbieder op Bewust Achterhoek, faciliteert vanuit zijn praktijk InTune al diegenen die bewuster willen worden van zichzelf, persoonlijk & spiritueel willen groeien en vanuit hun hart willen leven. Guy schrijft regelmatig artikelen over bewustwording en spiritualiteit. Zo ook dit artikel over wijs onderscheidingsvermogen.
Elke dag maken we keuzes.
Grote en kleine keuzes, duizenden per dag. Een groot gedeelte daarvan is onbewust.
Hoe meer we echter bewust worden van ons zelf, van ons gevoel, van wie we werkelijk zijn, komt ook meer het bewustzijn op de keuzes die we maken. Keuzes die we eerder gemaakt hebben, al of niet vanuit automatisme of gewoonte, lijken in het nu soms eenvoudig niet meer te passen.
De mensen met wie je omgaat, het werk wat je doet, de plekken waar je bent en komt, de dingen die je eet, etc. Deze lijken niet meer te passen bij wie je bent. Ze harmoniseren niet meer met wie je nu bent.
Als dat het geval is zal er contrast voelbaar zijn, een gevoel dat het anders moet.
Met meer bewustzijn komt ook meer verantwoordelijkheid want dit kan dus betekenen dat je opnieuw en anders mag gaan kiezen. En gehoor mag geven aan het gevoel van het contrast wat je voelt.
Je verantwoordelijk voelen voor de disharmonie die je voelt, als gevolg dat je op een plek bent waar je niet meer “past”.
En dat kan eng zijn.
Dat betekent afscheid nemen van wat was en veelal niet weten wat er voor in de plaats komt. Afscheid nemen van die persoon in ons leven, dat werk, die gewoontes… Gewoon omdat ze niet meer passen en niet meer in lijn zijn met de veranderde ik. Dat gevoel van die angst voor verandering zorgt in zichzelf vaak ook voor een gevoel van disharmonie in jezelf, wat verwarrend kan werken.
Echter, je intuïtie, je hart geeft je haarfijn aan of het een wijze keuze is. Het is helemaal niet erg daar de tijd voor te nemen. Soms is het gewoon nodig om meer contrast of ongenoegen te ervaren in een bepaalde situatie voordat je gehoor kunt of wilt geven aan de stem voor verandering.
En als je nieuwe keuzes maakt in je leven word je soms voor uitdagingen geplaatst. Soms komt er een test op je pad. Kies je echt voor nieuw? Of kies je voor iets wat nieuw lijkt maar eigenlijk oud is? Oud met een nieuw verleidend buitenkantje.
Dat kan bijvoorbeeld plaatsvinden bij nieuwe mensen die je ontmoet of een voorstel dat je krijgt voor ander werk. Kies je ook dan voor echt nieuw of laat je je verleiden? Kortom, integriteit naar jezelf, naar wat je werkelijk voelt dat goed voor je is. Wijs onderscheidingsvermogen dus.
En dit geldt zeker niet alleen voor de dingen in je buitenwereld. Maar belangrijker nog voor je binnenwereld. Immers, je buitenwereld is een afspiegeling van je binnenwereld.
Voor welke gedachtes en gevoelens kies jij? Wat is waar van de gedachtes die je denkt en van de emoties die je voelt? Waar geef jij je energie aan?
Kies je voor gedachtes die je ontkrachten? Of kies je voor gedachten die je juist bekrachtigen?
Kies jij voor een gedachte zoals “dat lukt me niet, dat gaat vast mis”? Of kies je eerder voor gedachtes zoals “het gaat vast een stuk beter dan eerder”? Of “ik heb het niet eerder gedaan maar weet dat ik de kwaliteiten in huis heb om dit tot een goed einde te brengen”?
Waar kies jij voor?
Kies jij er voor langere tijd te vertoeven in een lagere emotionele staat van neerslachtigheid, verdriet, angst, boosheid, haat of gevecht? Of kies je bewust voor een gevoel van hoop, vertrouwen, tevredenheid, acceptatie en geluk?
Gedachtes en emoties komen en gaan, aan jou echter de keuze welke je als waarheid wilt zien.
En hoe weet je dan of je een goede keuze hebt gemaakt?
Je gevoel van welbevinden of harmonie is daarbij een goede graadmeter. Ervaar je harmonie bij deze keuze? Voel je je prettig in deze nieuwe situatie? En, als er nog angst voor het nieuwe in je zit, kun je dat dan harmoniseren?
Is het antwoord 'nee' dan is het doodgewoon niet de keuze die voor jou goed is. En dan is het handig om opnieuw en anders te kiezen.
Zo gaat jezelf ontwikkelen in bewustzijn samen met wijs onderscheidings-vermogen - wise discrimination. Of te wel: waar kies jij voor?
Guy Andreoli