Van ruzie naar rust in je gezin
In mijn praktijk vertelde een moeder het volgende verhaal: “Ik wil graag meer rust in mijn gezin. Mijn kinderen kunnen niet goed met elkaar overweg en voeren een dagelijkse strijd. Het is vermoeiend voor mij maar ook voor de kinderen. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?”
Herken jij dit ook? Hoe gaan jouw kinderen met elkaar om? Zie je ze vaak als een kluwen door de kamer rollen? Gaan ze elkaar fysiek te lijf of met woorden? Hoe is de onderlinge verhouding? Wie heeft de overhand?
Het is vermoeiend voor jou als ouder als je kinderen vaak ruzie hebben
Hoe ervaar je het en hoe ga je daar mee om? Maak je deel uit van het probleem? Wat doe je als er één bij je komt en zegt: “Mam, hij deed ……” Het is lastig, je bent er nooit helemaal bij geweest, je hebt de aanleiding of de eerste blikken naar elkaar niet meegekregen.
Kinderen proberen vaak hun ouder aan hun kant te krijgen. Het helpt zelden als je deel uit gaat maken van de kluwen en partij gaat trekken voor één van beiden.
Ons vroegere buurmeisje vertelde mij onlangs dat ze zich herinnerde dat ik met onze kinderen bij hen op het terras zat en dat ik onze ruziënde kinderen vroeg naar onze eigen tuin te gaan en terug te komen als ze klaar waren met hun ruzie. Het werkte. (Ik was dit voorval zelf al lang vergeten.)
Soms helpt het om praktische maatregelen te nemen
Ik kom zelf uit een gezin met zes kinderen en als ik ruzie had, was dat meestal met mijn jongere zus. Onze vaste plaats aan de eettafel (met acht personen) was dus tegenover elkaar, zodat we elkaar tijdens de maaltijd boven en onder de tafel niet konden aanraken.
Om dezelfde reden hadden onze eigen drie kinderen, een generatie later, hun vaste plaats op de achterbank van de auto tijdens onze autoritten. De volgorde die ons allen de meeste rust gaf.
Bekijk eens wat er gebeurt tijdens een ruzie, zonder direct in te grijpen. Misschien kun je een patroon herkennen in hun ruzies? Of in de momenten waarop het gebeurt? ’s Morgens vroeg of na schooltijd? Kun je er buiten blijven en je kinderen vragen of ze het zelf op kunnen lossen?
Je kunt met elk kind apart praten
Merk je dat je kind prikkelbaar is na schooltijd, dan kun je daarover praten met je kind en met de leerkracht. Het is zwaar voor je kind als het op school niet goed gaat, met het leren of in de omgang met anderen kinderen. Je kind wordt elke dag weer geconfronteerd met iets wat lastig is. Het doet het zelfvertrouwen van je kind geen goed.
Plan in het weekend ook activiteiten waar je kind veel plezier in heeft, waar het wel zelfvertrouwen in heeft.
Je kunt ook samen met de kinderen praten
Een goede methode hiervoor is de talking stick, een soort ronde tafel conferentie. Het is een methode die voortkomt uit oude traditionele stammen. De talking stick is een voorwerp in de hand van één van hen, dat kan een stokje zijn of een gebruiksvoorwerp uit het gezin.
Alleen degene met het voorwerp mag praten. De anderen luisteren. Daarna, als de talking stick doorschuift, mag de volgende zijn woord doen. Zo krijgt iedereen, één voor één, de aandacht.
Je kunt de talking stick methode ook gebruiken voor praktische dingen in het gezin, bijvoorbeeld om een gezinsvakantie te plannen of om iets door te spreken wat voor alle gezinsleden speelt.
Je kunt in zo’n gesprek ook de aandacht verleggen naar wat de kinderen voor elkaar kunnen doen. Een kind dat iets leuk vindt of goed kan, vindt het vaak leuk om dat ook met of voor anderen te doen. Bijvoorbeeld voorlezen, masseren, elkaar ergens mee helpen. En in een volgend gesprek kun je vragen aan elk hoe dat gewerkt heeft.
Relativeer het geruzie
Belangrijk is dat voorkomen van ruzie niet je hoofddoel hoeft te zijn. Het leren oplossen van conflicten is voor je kinderen ook een oefening voor situaties op school en in het spel met vriendjes en voor latere ervaringen in hun leven.
By the way: met mij en mijn zusje is het ook helemaal goed gekomen.
Tot slot: zorg ook goed voor jezelf
Als jezelf goed in je vel zit, kun je gemakkelijker en soepeler met deze situaties omgaan. Niet voor niets zeggen ze in een vliegtuig dat je in geval van nood eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten voor je je kind gaat helpen.
Heb jij ervaring met ruzies met broers of zussen? Als kind in je ouderlijke gezin of later bij je eigen kinderen? Wat werkte voor jou? Deel je ervaring in het reactieveld hieronder, zodat we allen van jouw ervaring kunnen leren. Ik kijk uit naar je reactie!
Anneke Stuij
Praktijk Anneke Stuij voor kinderen en volwassenen
Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!