Stemmingswisselingen

We kennen allemaal wel een moment van niet lekker in je vel zitten, chagrijnig zijn, of ons boos of bang voelen. Niets mis mee, toch?
Emoties die voor niemand vreemd zijn en er gewoon mogen zijn. Het belemmert je niet in je dagelijkse leven en je omgeving heeft er geen last van. Je functioneert prima op school, op je werk en in je relaties.

Sommige mensen hebben echter flinke schommelingen in hun stemmingen. Zodanig dat het effect heeft op hun functioneren.
 

Wat zijn stemmingswisselingen?

Stemmingswisselingen -oftewel moodswings- betekent letterlijk heel snel veranderen van stemming. Sterke stemmingswisselingen kunnen plaatsvinden binnen enkele minuten, uren of soms binnen een langere periode.

Symptomen van stemmingswisselingen

  • Snelle opvolging van uiteenlopende emoties die gemiddeld langer aanhouden en heftiger zijn dan je van jezelf bent gewend of wat je in de situatie zou verwachten.
  • Snel in paniek raken, geïrriteerd, boos of opgewonden zijn
  • Een rusteloos gevoel
  • Snel en gemakkelijk gefrustreerd raken
  • De ene dag veel plannen maken en enkele dagen later veel slapen en niks doen
     

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor stemmingswisselingen.

  • Verandering in de hormoonhuishouding door bijvoorbeeld menstruatie, zwangerschap, overgang zowel bij vrouwen als bij mannen
  • Ongezonde levensstijl zoals weinig of teveel eten, onvoldoende voedingstoffen waardoor suikerspiegel verandert, slecht of tekort slapen en gebrek aan beweging
  • Ziekte zoals pfeiffer, griep, mazelen
  • Traumatische gebeurtenis, stress en spanning
  • Erfelijke aanleg.
  • Geen zinvolle besteding in de maatschappij
  • Geen toekomst perspectief


Ik heb contact gezocht met een klassiek homeopaat ( Lucas Klooster uit Harfsen) omdat homeopathie net als holistische massage gebruikt maakt van het bindweefsel in het lichaam. Het water wat door het bindweefsel beweegt om voedingstoffen, afvalstoffen en energie te vervoeren. E-motie komt van het woord emovere en bewegen. Emotie is energie in beweging en als ze niet worden geuit ontstaan er blokkades in het bindweefsel. Wat allerlei klachten geeft zowel fysiek als emotioneel. Om de energie te laten bewegen is het nodig om een cel te laten trillen, dat geeft activiteit. Een hormoon zorgt voor deze trilling in de cel. Zowel vanuit de reguliere als homeopathie wordt bevestigde dat het hormonaal stelsel een grote rol speelt bij stemmingswisselingen. De hypofyse die hormonen afgeeft aan de doelorganen ,zoals lever, hart, nieren, spijsverteringstelsel en de hypothalamus die van het doelorgaan informatie krijgt of de hoeveelheid afgegeven hormonen voldoende zijn. Is het voldoende dan stuurt deze feedback naar de hypofyse met de mededeling om te stoppen met de aanmaak. Bij verstoring in het doelorgaan zal de communicatie tussen de hypofyse en de hypothalamus anders lopen dan gewenst waardoor er disbalans in de afgifte van de hormonen ontstaat. En er is een voedingsbodem voor stemmingswisselingen ontstaan.

Als ondersteuning in jouw proces om de wisselingen hanteerbaar te maken zijn dit een aantal adviezen vanuit de reguliere zorg.
Gezonde voeding
Vermijd stressvolle situaties
Beweging
Praten over uw zorgen en gevoelens helpt
Zorg voor een gezond en regelmatig slaapritme

Deze adviezen geven een gezonder levensstijl aan en hebben ongetwijfeld een positieve invloed op de moodswings. Op je algehele welbevinden. Maar kunnen we op deze manier ook vastgezette en/ of onderdrukte emoties vrijmaken?

Waar ik tegen aanloop in de visie van de reguliere zorg is dat de ‘negatieve” emoties niet goed zijn. En dat je daar hard voor moet werken om deze op te lossen. Terwijl heel veel van deze emoties ook dienend zijn geweest op bepaalde momenten in ons leven.
Bijvoorbeeld weerstand. Een emotie die vaak als negatief wordt gezien. Iets waar je je maar over heen moet zetten. Het kan echter in sommige situaties heel nuttig zijn omdat het grenzen aangeeft. Het kan een signaal voor je zijn dat er iets is wat je niet fijn vind. Dan kun je voor jezelf onderzoeken of het is om je te beschermen, of juist laat zien dat je tegen laat je houden uit angst. Waar angst ook een nuttige emotie is om te laten zien dat er gevaar op de loer ligt.
Boosheid geeft grenzen aan en soms net de kracht die je nodig hebt om iets buiten je comfortzone te doen. Of als onmacht die je voelt om je uit te spreken en actie te ondernemen
Zo heeft elke emotie een functie. Het zorgt ervoor dat je bewust na gaat denken over wat je zou moeten of kunnen doen.

 

Emoties die we laten zien komen altijd door een trigger van uit de buitenwereld. En zijn zichtbaar voor de buitenwereld. Ze zijn bijna niet tegen te houden. Tenzij je je er bewust van wordt, dan is er een fractie van een seconde waarin je een keuze hebt om anders te reageren. Dit vergt oefening, omdat je eerst de trigger moet (h) erkennen en dan nog de zogenaamde 10 tellen regel moet toepassen. In de meeste gevallen komt de bewustwording pas na de ontlading van de emotie. Ook dan is bewustwording wenselijk. Omdat je altijd excuses kan maken of terug mag komen op je reactie.
Gevoelens worden van binnenuit gevoeld. En zijn moeilijker te herkennen. Voor de ander, maar ook heel vaak voor jezelf. Zodra je onder de emotie het gevoel hebt kunnen voelen is de blokkade meestal opgelost.

In de visie van Homeopathie en het Holisme, en ik ondersteun deze, word je geboren met een thema voor dit leven èn krijg je een erfelijk deel van je ouders mee. Het leven zal je uitdagen op het thema dat je ziel heeft meegekregen. De mate van bedding en ondersteuning die je van uit het gezin mee krijgt en de erfelijke component spelen mee in het  wel of niet ontwikkelen van stemmingswisselingen.

Vanuit holistische visie is er meer dan alleen het fysieke lichaam. Ook het mentale, emotionele en spirituele lichaam spelen een rol in het hebben en houden van balans. Het vier-lichamen model laat de gebieden zien waar ze voor staan.
De perfecte balans zou er zo uitzien. Vitaal, gezond, krachtig, evenwichtig, souplesse in je fysieke lichaam. Een helder denkvermogen, aanwezig in het nu, goed geheugen, leren leuk vinden en een positieve inslag hebben van uit het mentale lichaam gezien. Emotioneel zouden er alle emoties en gevoelens mogen zijn. Rijke nuances in gevoelens en vreugde, stabiliteit, harmonie aanwezig zijn. De verbinding voelen met het grotere geheel, samenwerking, anderen helpen en een plek in het geheel hebben. Vanuit de individualiteit naar de totaliteit.

 

Ik heb zelf mogen ervaren dat hoe, wanneer er balans is in het fysieke, emotionele en mentale lichaam, het spirituele lichaam je wordt beroerd en de verbinding met het geheel voelt.
Daar hoef je niet te werken aan jezelf, of iets te doen. Er is innerlijke  rust en je weet vanuit een zuiver weten, voelen en zien dat alles klopt. Dit zijn kleine momentjes. Je zou ze geluksmomentjes kunnen noemen. En juist omdat ze er niet altijd zijn, maar soms ineens, vallen ze op. Kun je ze ervaren. Zou je altijd in die staat van balans zijn, voel je geen verschil. Net zoals we donker nodig hebben om licht te kunnen zien en ervaren. Er zijn altijd twee tegenstellingen nodig ook in emoties en gevoelens.

Dit gezegd te hebben, is het voor mij dus niet de bedoeling om met holistische massage iets op te lossen omdat we die gevoelens niet zouden mogen hebben. Maar om inzicht te geven in wat we voor ons zelf verborgen houden en dat naar boven halen omdat alles er mag zijn.
Het hele spectrum aan gevoelens en emoties. Dat maakt ons mens. Ik onderzoek of holistische massage kan bijdragen aan het in vrede komen met al je gevoelens en emoties. Zodat ze jou niet meer beheersen of dat je niet probeert de ‘slechte’ gevoelens te onderdrukken. En als deze vrede en acceptatie van alles wat er is is bereikt, hebben ze dan nog invloed op jouw vermogen om van het leven een succes te maken.

Note: Te ver om hier op in te gaan. Maar zou je kunnen veronderstellen dat wanneer je je zielsthema onderzoekt en leeft je leven als vanzelf een succes is?

Zwaan Smale

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...