Spagyriek voor mens en dier

Spagyriek – wat is dat?


Spagyriek is een plantengeneeswijze die is voortgekomen uit de alchemie, een eeuwenoude filosofie die een synthese vormt van wetenschap, mystiek en filosofie. De naam ‘spagyriek’ verwijst naar het productieproces. Het is een samenstelling van de Griekse woorden spaõ, wat ‘uit elkaar halen’ betekent, en ageirõ, d.w.z. ‘samenvoegen’. De productie van spagyrische essences volgens Dr. Zimpel is gebaseerd op een bereidingsproces in drie fasen – fermentatie, distillatie en calcinatie.

Deze vorm van spagyriek wordt wel de brug tussen klassieke homeopathie en de moderne plantgeneeskunde genoemd. Om de essences te maken worden alleen planten gebruikt van strikt gecontroleerde, biologische teelt.


Anders dan in de klassieke homeopathie, waarin vaak met enkelvoudige middelen wordt gewerkt, worden de essences van de spagyriek in veel gevallen gecombineerd tot – heel persoonlijke – complexen.
 De specifieke samenstelling en dagelijkse dosering worden volledig afgestemd op de cliënt en zijn of haar klacht, waarbij bijvoorbeeld ook de geboortedatum of naam kan worden vertaald in essences.


Er zijn op dit moment 102 moederessences beschikbaar, ieder met een unieke werking, en er komen elk jaar nog een of twee bij. De essences kunnen onderling gecombineerd worden en op iedere cliënt – mens of dier – individueel worden afgestemd. Door ze te combineren tot complexen ontstaat er een synergie van de individuele middelen.


Geschikt voor mens en dier


Spagyriek is geschikt als behandelwijze voor mens en dier, op zichzelf staand of bijvoorbeeld naast een homeopathische behandeling.


In mijn praktijk zie ik regelmatig dat dieren en hun eigenaar ofwel vergelijkbare fysieke klachten hebben, bijv. huidproblemen, spijsverteringsklachten, ofwel dezelfde mentale problematiek, bijv. onzekerheid, angsten e.d. 
Iedereen kent wel de zegswijze dat bazen uiteindelijk op hun hond gaan lijken en hoewel dit soms ook echt – uiterlijk – het geval is, kan dit  zeker van toepassing zijn op energetisch gebied. Wat ook weer niet zo vreemd is, zeker niet in het geval van dieren die bij ons in huis leven, omdat baas en dier in een dergelijke situatie heel veel met elkaar delen – bijv. ruimte, lucht, energie, maar ook ervaringen.


In zo’n geval is het prachtig om de combinatie van eigenaar en dier te mogen behandelen en te zien hoe beiden opknappen en vaak nog meer in harmonie met elkaar gaan leven.


Erica Weeda
Klassiek homeopaat voor dieren
/Spagyriektherapeut™ voor mens en dier
Praktijk Elysia


PS: Erica heeft ook een artikel geschreven over homeopathie bij dieren. Je vind het hier.


Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...