Hulp bij hooikoorts!

Hulp bij hooikoorts

In deze tijd van het jaar zijn er twee kruiden die verlichting kunnen geven bij hooikoortsklachten. Ze komen heel algemeen voor, ook in jouw eigen omgeving.

 

Hondsdraf

Op de eerste plaats is er de hondsdraf: een klein plantje dat met liggende stengels over de grond kruipt. De blaadjes zijn min of meer rond en doen denken aan de pootafdruk van een hond; vandaar de naam. Het plantje is klein en onopvallend, maar heel sterk. Het kan flinke oppervlakken bedekken. Toch is het nauwelijks in staat de eigen stengels op te richten. Dat lukt alleen tijdens de bloei in april: de stengels richten zich een paar centimeter boven de grond op en dan verschijnen er heel veel lichtpaarse bloemen. Als de hondsdraf wat steun krijgt van andere planten of een boom of muur, kan hij nog wat hoger komen en zijn bloemenpracht laten zien. Als je een blaadje kneust ruik je een kruidige, ietwat scherpe geur die doet denken aan tijm.

Hondsdraf bevat anti-histaminica: de stofjes die ook in de hooikoortspillen van de dokter zitten. Ze verminderen allergische reacties. Juist in deze tijd van het jaar, tijdens de bloei, is hondsdraf op zijn sterkst. Pluk eens een handjevol bloeiende topjes, was ze kort in koud water als er zand op zit, en zet er een halve liter thee van. Twee minuten laten trekken en verspreid over de dag opdrinken. Vind je de smaak te sterk? Maak dan eens een koud aftreksel: dat werkt bij hondsdraf nog beter omdat de slijmvliesbeschermende stoffen uit de plant dan beter behouden blijven. Zet de versgeplukte kruiden weg in een halve liter koud water en laat bij kamertemperatuur een uurtje of 12 staan. Dan zeven en verspreid over de dag opdrinken.

 

Brandnetel

Een ander kruid, dat geen introductie nodig heeft omdat iedereen hem kent, is de brandnetel. Deze bevat ook anti-histaminica en bovendien ook histamine. Van brandnetel gebruiken we de jonge topjes in het voorjaar, dus alleen de bovenste twee tot vier blaadjes, vóórdat de plant bloeit. Brandnetelthee leert je lichaam, de allergische reactie in balans te brengen. Bovendien is het zeer rijk aan mineralen die je lichaam hard nodig heeft. Je kunt het op dezelfde manier klaarmaken; het kan ook samen in één kopje. Of doe eens een handjevol brandnetel in je soep, roerbakschotel of stamppotje. Je hoeft niet bang te zijn dat je je tong prikt aan de brandnetel: de brandharen verdwijnen tijdens de bereiding. Brandnetel is wel nogal prikkelend van karakter en daardoor minder geschikt voor zenuwachtige mensen.

En dan zijn er nog de bijen, die ons kunnen leren hoe je met stuifmeel moet omgaan. Dat kun je heel simpel leren: door honing te eten. Koop dan wel honing van een imker in je buurt, want daar zitten de pollen in waar jij last van hebt. Eet twee of drie keer per dag een theelepel honing; dat kan natuurlijk op een boterham, of in de hondsdrafthee, of gewoon zo.

 

Deze informatie en meer over kruiden uit je eigen omgeving is ook te vinden op www.betula-kruiden.eu

 

 

Thea van Hoof

Thea van Hoof, van Betula Kruiden, studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Natuurgeneeskunde aan de Hogeschool voor Natuurgeneeswijzen Arnhem. Sinds 1990 houdt zij zich bezig met de teelt, oogst en verwerking van geneeskrachtige inheemse planten tot zalven, huidoliën en tincturen voor de huisapotheek en zelfzorg. Thea geeft ook workshops en schrijft graag over het werk in de tuin en de kruiden die zij verwerkt.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...