Hoe praat jij tegen jezelf?
Iedereen praat tegen zichzelf, hoort in zichzelf een stem die je op een bepaalde manier toespreekt. Dit kan een positieve stem zijn, maar ook een stem die je constant bekritiseert. Simone Wopereis legt uit wat het effect van deze stemmen is.
Iedereen praat tegen zichzelf, hoort in zichzelf een stem die je op een bepaalde manier toespreekt. Dit kan een positieve stem zijn, een motiverende stem, maar ook een stem die je constant bekritiseert, je soms zelfs volledig onderuit haalt.
Hoe praat jij tegen jezelf? Dat je het goed gedaan hebt? Dat iedereen fouten maakt, het niet uitmaakt en volgende keer beter? Of dat je een sukkel bent, dat je het weer niet goed gedaan hebt, dat anderen beter zijn dan jij, dat het nooit lukt, enz.
Wat wij de hele dag doen is patronen herhalen, zo zijn we ingesteld. Je neemt elke keer dezelfde weg naar huis, kleed je op dezelfde manier aan, stapt op dezelfde manier op je fiets, enz. Zo zijn we geprogrammeerd. Dit zorgt ervoor dat je niet overal over na hoeft te denken. We zouden gek worden als we dingen niet zouden automatiseren. Alleen leer je jezelf soms patronen aan die tegen je werken in plaats van voor je werken. Dit is ook zo met de kritische stem.
Wat gebeurt er als je jezelf kritiek geeft?
Ten eerste geef je een duidelijk instructie aan je onbewuste brein. Bijvoorbeeld: ik kan het niet. Ons onbewuste brein geeft ons precies waar we om vragen, dus je krijgt het gevoel dat hoort bij: Een gevoel van frustratie, onmacht, enz.
Daarnaast moet dat wat je doet en voelt kloppen, anders is het verwarrend voor het brein. Dus wat je brein gaat doen, is je helpen. Het gaat ervoor zorgen dat het niet lukt, want dat is wat de opdracht is. Ik zal een voorbeeld geven.
Er is een identieke tweeling, beiden even groot, sterk, enz. Ze gaan slootje springen. Het enige verschil is, dat de 1 denkt dat het gaat lukken en de ander denkt dat het niet gaat lukken. Ze nemen een aanloop en persoon 1, die denkt dat het gaat lukken, komt over de sloot. De 2e, die denkt dat het niet gaat lukken, komt er net niet overheen. Beiden denken ze: zie je wel! En bij beiden is dat, wat ze dachten, uitgekomen. Dit noemen ze ook wel de self-fullfilling prophecy.
Mocht je hierover twijfelen, ga maar eens slootje springen terwijl je denkt dat het niet lukt en voel wat er gebeurt vlak voor je springt. Er zit een twijfeling in waardoor je je, zonder dat je het wilt, inhoudt. Dit is een onbewust proces. Gevolg, natte voeten.
Hoe praat jij tegen jezelf?
Nu terug naar hoe je tegen jezelf praat. Praat je negatief tegen jezelf, wat voor gevoel geeft het je dan? Helpt het je? En hoe zou je in deze situatie tegen je kind, een vriend, vriendin praten? Is dit anders? Waarom? Wat brengt het je als je zo hard bent tegen jezelf, zo kritisch?
Natuurlijk mag je jezelf wel eens een schop onder je kont geven, maar doe dit dan motiverend. Net zoals je tegen je kind, vriend, vriendin doet. Word je eigen beste vriend(in), ook in je hoofd. Houd vol, want dit gaat niet van de 1 op de andere dag, het is immers je patroon. Je zult merken dat na verloop van tijd niet alleen je gevoel over jezelf, maar ook je ervaringen positiever gaan worden.
Dus word je eigen beste vriend(in)!
Simone Wopereis
Refinding
En vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!