Het geheim van een Succesvolle Scheiding

Renata Vermeulen is coach en mediator. Haar passie is zorgen dat kinderen na een scheiding hun leven kunnen delen met beide ouders. In haar praktijk biedt zij persoonlijke begeleidings-trajecten aan voor ouders, individueel of samen. Voor Bewust Achterhoek schrijft zij regelmatig artikelen over scheiden en aanverwante onderwerpen.

Ouders die uit elkaar gaan hebben de beste intenties en het belang van hun kind als hoogste prioriteit. In de praktijk blijkt de gezamenlijk invulling van het ouderschap voor velen behoorlijk lastig. Hoe deel je de zorg voor je kinderen met iemand, met wie je niet meer wilt samenleven? Je relatie is immers mislukt.

Mislukt of stukgelopen?

Rondom een scheiding spreekt men vaak over ‘mislukte’ relaties. Bedenk dat als iets mislukt is, je er helemaal niets aan hebt gehad. Vergelijk het met een mislukte taart. Die gaat regelrecht de kliko in. Als ouders heb je uit je relatie echter wel iets moois overgehouden: je kinderen. Daarom spreek ik liever over ‘stukgelopen’ relaties.

‘Ouderschap blijft bestaan’
 


 

Verantwoordelijkheid nemen

Ik hoor het mensen vaak zeggen: ouders moeten gewoon stoppen met hun onenigheid en hun verantwoordelijkheid nemen. Hoe dan? In het woord ‘verantwoordelijkheid’ zit het woord ‘antwoord.’ Je kunt pas verantwoordelijkheid nemen als je antwoorden hebt. En als ouders zit je vol vragen over hoe het verder moet en heb je geen antwoord op alle emoties die een scheiding met zich meebrengt.

Eerst de emoties dan de antwoorden

Voordat je de antwoorden formuleert, is het belangrijk om de lading van de relatie af te halen. Emoties kleuren je wereldbeeld en beïnvloeden je handelen bij het regelen van de scheiding. Dit leidt in de meeste gevallen tot teleurstelling op de langere termijn. Door te leren je emoties te neutraliseren en de communicatie op elkaar af te stemmen, kun je bij het onderhandelen daadwerkelijk uitgaan van het belang van de kinderen.

Wat te doen? Ga aan de slag voor je kind.

Stap 1: Maak eens een lijstje van alle goede eigenschappen die de ander nog heeft. Waarin kun je hem of haar nog waarderen. Vind je dit moeilijk? Kijk dan eens welke leuke eigenschappen je kind bezit die duidelijk van de ander afkomstig zijn. Op het moment dat je negatieve emoties ervaart terwijl je aan de ander denkt, bekijk dan eens dit lijstje. Je zult merken dat je milder wordt.

Stap 2: Bestudeer eens in welke stijl de ander communiceert. Zijn het lange teksten, of kort en zakelijk? Gaan de teksten over feiten of over gevoelens? Zijn de teksten stellend of meer vragend? Ga dan eens in dezelfde stijl communiceren. Niet omdat jij je moet aanpassen aan de ander, maar omdat je graag door die ander begrepen wilt worden.

Stap 3: Kijk eens goed naar je eigen manier van onderhandelen. Ben je een vluchter die conflicten uit de weg gaat, een aanpasser die zichzelf tekortdoet om de goede lieve vrede te bewaren of ben je een forceerder die zijn of haar zin doordrijft omdat je heel goed weet wat goed is voor de kinderen (en jezelf)? Als je nog jarenlang samen besluiten moet nemen over en voor je kinderen, dan zijn deze drie onderhandelingsstijlen niet zo vruchtbaar. Er is namelijk geen gelijkwaardigheid tussen jullie beide. Of je stelt je ondergeschikt op of juist dominant. Een goede en haalbare onderhandelingsstijl bij gescheiden ouders is een stijl waarbij compromissen worden gesloten. Dit bereik je door enerzijds goed te kunnen verwoorden wat je zelf graag wilt en anderzijds goed te kunnen luisteren en uitvragen wat de ander graag wil. Wat is het uiteindelijke resultaat dat jullie samen voor de kinderen willen bereiken? Door met elkaar verschillende mogelijkheden te bespreken en deze te toetsen aan dit resultaat, komen jullie tot een oplossing die door beide ouders en kinderen geaccepteerd zal worden.

Uit liefde voor je kind

Een succesvolle scheiding heb je zelf in de hand. Ook als de ander dwarsligt en niet mee wil werken kun je in je eentje een wereld van verschil maken. Communicatie is interactief. Als jij anders communiceert dan voorheen, lok je ook een andere reactie uit. Dit is niet altijd makkelijk. Maar hoe dankbaar zul je zijn als je kinderen later zeggen: Mijn ouders? Die hebben de scheiding echt goed gedaan!

Kun je hierbij een coach gebruiken? 1Door Mediation & Coaching is gespecialiseerd in het begeleiden van ouders in complexe situaties zoals scheidingen en samengestelde gezinnen. Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek.

Renata Vermeulen
1Door Mediation & Coaching - Ulft


Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...