3 Tips bij chronische klachten bij kinderen
Soms zitten kinderen lange tijd niet goed in hun vel. Denk aan huilbaby’s, kinderen met slaapproblemen, vermoeidheid, autisme, onrust of spanningen op school of thuis.
Het is frustrerend als je ziet dat je kind al lange tijd niet lekker in het vel zit. Frustrerend voor je kind, maar ook voor jezelf als ouder. Je maakt je zorgen, je wordt er boos of verdrietig om of hulpeloos. Het heeft invloed op de sfeer in je gezin.
Spanningen en klachten
Lichaam en geest zijn één. Als je auto iets mankeert, kun je naar de garage gaan en er een nieuw onderdeel in laten zetten. Vaak is een mankement mechanisch te herstellen. Bij je kind (en bij jezelf) werkt dat niet zo. Je kind is geen machine. Je kind reageert op de dagelijkse gebeurtenissen. Als er spanning is, dan nestelt zich dat in zijn/haar lijf.
Vaak spelen gebeurtenissen in het dagelijkse leven mee, zoals bij:
- echtscheiding
- ziekte of overlijden van opa of oma
- leerproblemen waardoor een negatief zelfbeeld ontstaat
- slaapproblemen, waardoor ze niet tot rust komen
- moeite met aanpassen, niet goed kunnen spelen met vriendjes
- chronische ziekte of klacht
Daarnaast zijn er de veranderende omstandigheden die elk kind meemaakt. Bijvoorbeeld een verhuizing of de komst van een baby in het gezin. Veranderingen moet je verwerken en meestal lukt dat goed als je daar samen de tijd voor neemt.
Als het niet lukt...
Spanningen maken veel kapot. Kies voor het geluk van je kind en van je gezin. Ga eens praten met je huisarts en overleg of er iets moet gebeuren. Onderzoek of een doorverwijzing naar een kinderarts zinvol is. Ingrijpen met langdurig medicijngebruik is bij een kind nooit een eerste keus van een arts. Ze denken graag met jou als ouder mee.
Wat kun je zelf doen bij chronische klachten van je kind?
- Bespreek met elkaar, en eventueel met oppas/familie/leerkracht, wat je opgevallen is. En afhankelijk van de leeftijd van je kind, ook met je kind zelf.
- Je kunt het ook nog even aan zien, voor je actie onderneemt. Zet dan een datum in agenda om dit opnieuw te bespreken. Hou in de tussentijd een dagboek bij over de klacht.
- Zijn de klachten daarna nog steeds aanwezig, onderneem dan actie. Ga naar je huisarts of naar een professionele deskundige (er is veel keus!). Vraag of ze kunnen helpen. Het geluk van je kind en van je gezin is veel waard.
Anneke Stuij
Ontspanningstherapeut bij Praktijk Anneke Stuij voor kinderen en volwassenen
Voor hulp bij o.a. spanningsklachten, huilbaby’s, angsten, autisme, chronische klachten, vermoeidheid, burn-out, nek-schouderklachten en pijnklachten.
Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!